HOERA, HET IS VOORJAAR!

In deze tweede nieuwsbrief weer bijdragen van het bestuur en de werkgroepen dankzij Jos, Kees, Jenny, Marijke, Elly, Eric, Helen, Nanette en Vincent. Dat is mooi, want we kregen een flink aantal positieve reacties op de eerste nieuwsbrief en willen dan ook graag doorgaan. We hebben deze keer ook de nieuwe rubriek Happen en stappen deze keer met de redactie en hopen voor de volgende nieuwsbrief ook nieuws en tips van jullie te krijgen. Mail ons redactie@dehalvewereld.nl

KERSTBOOM WINNEN?

Winactie
Het is al weer bijna lente, maar in de vitrine van Sterk prijkt nog altijd een kerstboom. Het leek ons daarom leuk om een pooltje op te zetten: Op welke dag verdwijnt de kerstboom uit de etage van onze vrienden van Sterk? Elk huishouden mag 1x mee doen en de winnaar mag in december een kerstboom ter waarde van 50 euro uitzoeken op kosten van De Halve Wereld!

Geef je datum door aan redactie@dehalvewereld.nl

 


HAPPEN EN STAPPEN MET DE REDACTIE
Tips voor leuke plekjes in de buurt? mail naar redactie@dehalvewereld.nl
Koffie en krantje met Cuneke 
Voor mijn koffie (moet goed sterk en vol van smaak zijn) ga ik meestal naar Tony’s Bagels naast AH of Il Sogno in de Koningsstraat. Speciaal voor onze Nieuwsbrief probeerde ik een (gewone) kop koffie bij de horeca in de Nieuwe Amstelstraat.
Bij eetcafé De Blauwbrug is de bediening vriendelijk, het uitzicht prima, helaas geen krant en de koffie (€ 2,50) zoals ik verwachtte. Bij het Hooischip idem: niets op aan te merken, maar weer geen “omloopkoffie”. Wel €0,20 goedkoper en De Telegraaf. Bij Gastronomia Gianni heb ik verleden jaar een heerlijke espresso gedronken, maar per 25 februari is deze tent gesloten. Ook bij coffeeshop Green house kreeg ik (noch binnen, noch op het terras) een kop koffie; ik kon namelijk geen I.D. tonen.
Tot mijn aangename verrassing blijkt de Egyptische eigenaar van het Mexicaans Argentijns restaurant Santa Maria een echte koffiekenner en dat proefde ik ook. Helaas gaat Santa Maria in de wintermaanden pas rond het middaguur open en zag ik ook geen kranten, maar qua koffie is het tot nu toe absoluut de winnaar. (Wordt vervolgd)

Hapje eten met Paul

Nam Kee: Toen ik net in Amsterdam woonde en werkte ben ik voor het eerst naar Nam Kee gegaan om samen met een collega een hapje te gaan eten, voordat we gingen doorwerken tot diep in de nacht. En ik kom er nog steeds! Als je binnen loopt waan je je gelijk in China: veel herrie van kletterende borden en bestek, potje thee en snel daarna het menu voor je neergelegd, zonder woorden of uitleg, je ziet maar. Gelukkig is alles superlekker en is het menu uitgelegd met afbeeldingen. 1 portie is voldoende voor 2 personen en de prijzen zijn goed
Zeedijk 111-113 of Geldersekade 117
Van Beeren is een van mijn favoriete eetcafés: een ongedwongen sfeer en supervriendelijk personeel, een geweldige daghap voor 10 euro en in de zomer een mooie tuin om in te eten of om gewoon een biertje te gaan drinken.
Koningsstraat 54
Biertje met Roos (komt in de volgende nieuwsbrief)

BUURTRESTAURANT
Wil jij ook een keer koken in de WAR? Laat het de WAR werkgroep weten!
Buurtrestaurant zoekt koks en klanten!
Is het u al opgevallen? Misschien hebt u het in de gangen van de Citadel geroken. Al enige tijd functioneert in De WAR ons tweewekelijkse Buurtrestaurant. Koken dóór bewoners vóór bewoners. Nog steeds niet langs geweest? Jammer, want er wordt lekker en verrassend gekookt. Zin om ook te komen eten? Twee keer in de maand wordt er voor dertig eters een uitgebreide maaltijd gekookt. Dat kost 7,50 euro, inclusief één gratis drankje. Maar misschien vindt u het leuk om uw lievelingsgerecht voor uw medebewoners klaar te maken. Dat kan! Stuur een mailtje naar war@dehalvewereld.nl met daarin wanneer u wilt en wat u van plan bent om te koken.

Wie hebben er bijvoorbeeld al gekookt:

Frans Suijkerbuijk en Joke Duyvis, Martin Warmer, Iris en Alice Heuff, Dirk Heuff en Christine Roche, Clarence Reingoud, Willem Jansen en Frans. Alles kan en mag. Met of zonder vlees. Wat hebben we de afgelopen tijd gegeten? Stamppot met andijvie, Boeuf Bourguignon, Rendang, Surinaamse nasi, spaghetti Bolognese en nog zo het een en ander. De ingrediënten worden betaald door het Buurtrestaurant en in de keuken vindt u alles wat nodig is om mee te koken. Geïnteresseerd geraakt? Neem contact op met de WAR, per mail of persoonlijk.
Willem en Frans maakten voor ons een echte Russische maaltijd,
inclusief vodka en kaviaar!

Wie gaan er koken?

Voor de liefhebbers van lekker eten zonder vlees gaan Hanneke, Cuneke en Jan vrijdag 9 maart een heerlijk diner verzorgen. Houd de prikborden maar in de gaten voor het menu.

 WAR
Wil jij ook een keer iets organiseren in de WAR?

Wat heeft de WAR commissie de komende tijd in petto?

Op zondag 18 maart organiseren we een kleding- en spullenverkoop in de WAR. Het gaat niet om troep of rotzooi rijp voor de afvalbak, maar om spullen waar je een ander nog een plezier mee doet. De opbrengst is bestemd voor een nader te bepalen goed doel.
In april gaan we voor het eerst aan de Pubquiz en wel op vrijdag 6 april. Dat combineren we met de jaarlijkse lentebokborrel.
Op 26 januari ging de vertoning van Dunkirk helaas niet door omdat de film niet door Ziggo geleverd kon worden. Dat gaan we binnenkort nog een keer proberen, in de hoop dat een en ander dan wel gaat lukken! Wanneer is op dit moment nog niet bekend maar houd je brievenbus en de prikborden in de gaten.

Zelf iets organiseren in de WAR?

Dat kan natuurlijk altijd. Wanneer het een activiteit is die toegankelijk is voor alle Halvewereldbewoners en je organiseert dat samen met de WAR commissie, dan zijn daar voor jou geen kosten aan verbonden.

De WAR huren?

Wil je de ruimte huren voor een privé vergadering, verjaardagsfeest of een kerstdiner dan kost je dat 55 euro (en 75 euro borg!). Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, waarvan de belangrijkste is dat je geen overlast voor de andere bewoners mag veroorzaken. Wil je iets in de WAR organiseren waarvoor betaald moet worden, dan gelden andere voorwaarden en tarieven. Kees Reek kan je daar alles over vertellen en stuurt je graag een exemplaar op van de huurvoorwaarden en tarieven. Daarnaast beheert hij ook de agenda. Je kunt hem bereiken via het volgende emailadres: war@dehalvewereld.nl

TUINEN
Wil jij ook een keer mee helpen in de tuin? Laat het de tuinwerkgroep weten!

Nieuws uit de tuin

De winterrustperiode is zo’n beetje om, de eerste merels fluiten alweer prachtig en er komt veel groens en fleurigs boven de grond. Vanaf zondag 11 maart zal de tuinwerkgroep weer maandelijks aan de slag gaan. De stormen in december en januari hebben wat dode takken naar beneden gehaald, maar helaas ook weer enkele panelen uit de kas. Die gaan we herstellen opdat we dit jaar misschien een tomatenoogst  kunnen plannen. Of andere zaadjes opkweken?

TOT ZIENS OP 11 MAART! 
 
Meer info
Binnentuin Citadel
Vroeg in het voorjaar gaan we weer beginnen met het onderhoud van de binnentuin. Dit betekent in de eerste plaats opruimen en schoonmaken. Maar ook planten verpotten en het aanplanten van wat fleurige plantjes. De bedoeling is al jaren om niet verder uit te breiden, omdat de meeste planten vanzelf steeds groter worden en we natuurlijk ook wat zit- en loopruimte willen overhouden. Verder zijn we al een paar jaar bezig met het aanleggen van een bewateringssysteem. Die willen we wel verder uitbreiden, zodat het watergeven via de tuinslang wat beter behapbaar wordt. Maar voorlopig blijft het sproeien nog heel belangrijk. Afgelopen jaren hadden we een leuk ploegje sproeiers bij elkaar, hopelijk gaat het ook dit jaar weer lukken. In maart gaan we beginnen. Houd de prikborden in de gaten voor de precieze data en werkzaamheden.

OMGEVING
De Halve Wereld en de wereld om ons heen

Voor een groen Weesperplantsoen

De meeste bewoners kennen waarschijnlijk de plannen om langs de Weesperstraat een Holocaust Namenmonument te plaatsen op de plek waar nu het monument van Joodse Erkentelijkheid staat.
Veel bewoners (inmiddels 1500 geregistreerden) uit de omgeving zijn tegen het ontwerp van het Namenmonument langs de Weesperstraat en tegen de nieuwe plek van het Erkentelijkheidsmonument bij het Overloopplantsoen.
Een van hen is Eric Matser, die het comité “Voor een groen Weesperplantsoen” heeft opgericht. Samen met zijn medestanders en een advocaat gaat hij tot het uiterste om de (ver)plaatsing van deze monumenten en de daardoor noodzakelijke kap van bomen en het verlies van groen en veiligheid in de buurt te voorkomen. Voor 12 maart dienen zij een bezwaarschrift in tegen de omgevingsvergunning voor het Namenmonument.

Wil je meer weten of meehelpen? Neem dan contact op met Eric Matser, A.S.Onderwijzerhof 40.

Nieuw plan voor markt op het Waterlooplein

In februari 2018 is het ontwerp voor het Waterlooplein vrijgegeven. Meerdere bewoners hadden inspraakreactie gestuurd. Vooral: instemming met de plannen, mooier plein; tevreden met open ruimte voor Mozes en Aaron. Groot verzoek: nu ook het pleindeel bij de trams aanpakken. De plannen voor het marktdeel zijn wat aangepast. Op 6 maart komt het plan in Bestuur Stadsdeel Centrum (meningsvormend) en op 13 maart (besluitvormend).

Acties voor schone lucht en minder verkeer

Sinds enkele maanden lopen we op woensdagavond rondjes om de Stopera om aandacht te vragen voor schonere lucht bij de gemeenteraad, die daar dan vergadert. Loop je mee 14 maart?
Op 24 januari zijn voor ons belangrijke moties aangenomen door de gemeenteraad, namelijk om de Weesperstraat en Valkenburgerstraat niet meer met 2 x 2 rijbanen te houden, maar smaller te maken voor de auto’s. Deze moties kwamen mede voort uit inspraakreacties bij de commissie Verkeer en Vervoer van twee Halve Wereld bewoners. Resultaat? Onderzoek naar een andere inrichting van de straten en vooral kijken naar ruimtelijke inrichting en betere leefkwaliteit. Dus: nieuwe kansen voor Weesperstraat als aantrekkelijke stadsstraat.

Actie tegen geluidsoverlast

Het Ontwerp Bestemmingsplan Groot Waterloo wil hogere geluidswaarden toestaan dan de uitzonderingsnorm van 63 db. In ons gebied wordt rond 66 db gemeten. Voorstel is om dan maar de normen te verhogen. Tot eind januari konden we reacties sturen. Dat hebben we vanuit de Halve Wereld natuurlijk ook gedaan! We wonen in een van de vervuilste delen van de stad (zie het kaartje van Milieudefensie met meest vervuilde punten).  
En dan ook nog hoger geluid toestaan? Apart en samen met andere organisaties hebben we bezwaar gemaakt.

Geveltuinendag wordt Groenmarkt
 
Al meer dan 10 jaar organiseert een groep enthousiaste bewoners uit de Nieuwmarkt de Geveltuinendag. Dit jaar helpen ook bewoners van De Halve Wereld mee om deze Groenmarkt tot een succes te maken. Komen jullie ook 21 april? Voor meer informatie Mieke, Cliff en Cuneke. 

BESTUUR
Op het moment spelen er twee belangrijke zaken voor het bestuur  

Aanbieden afval alleen in de ochtend tussen 6 en 8

De meesten van ons zijn gewend om ons afval de avond van te voren op straat te zetten. Dat mag al een paar jaar niet meer van de gemeente, maar handhavers controleren nu ook midden in de nacht. Kunnen ze je afval herleiden naar jou, dan krijg je een boete van 95 euro! Wees dus gewaarschuwd!
Grof vuil? Bel van tevoren 14020!!!

Energielabel inspecties

Onlangs hebben jullie het bericht gekregen dat het opnemen van het energielabel door Ymere in werkelijkheid bleek te gaan om het opnemen van de WWS-punten (die worden gebruikt om de maximale huurprijs van een woning te bepalen). Dit is niet volgens de afspraken die gemaakt zijn, en het is ook iets anders dan waar Ymere toestemming voor vraagt. Wij vinden dit bijzonder kwalijk en hebben Ymere dan ook verzocht om onmiddellijk te stoppen met de inspecties. Wij houden jullie op de hoogte!
De eerst volgende bestuursvergadering is 13 maart
om 20:00u in de bestuurskamer. 

ONDERHOUD

Werkzaamheden en klussen

De enige en echte informatie over de zonnepanelen

Er staat een klein foutje in de nieuwsbrief van januari. De Halve Wereld heeft in 2015 32 zonnepanelen op het hoge dak van de Citadel (Waterlooplein) geplaatst, in juni 2017 zijn daar nog 12 stuks bijgeplaatst. Er staan dus in totaal 44 panelen (geen 60stuks) op het dak, met een totaal nominaal vermogen van ca. 11 kW.
In 2017 hebben de panelen 6837 kWh. opgeleverd, dat is zo’n 10% meer dan in 2016. Dat komt natuurlijk omdat er meer panelen op het dak staan. Omdat ze pas medio juni in bedrijf zijn gekomen is de opbrengst niet ca. 1/3 meer dan 2016. De maanden voordat de zon op zijn hoogste punt staat leveren normaal gesproken de meeste energie. Na de zonnewende zit er door de zomer opwarming steeds meer waterdamp in de lucht en is de opbrengst lager. Via een app kun je de dagelijkse opbrengst volgen. 
De App kunt u vinden door in de App Store of
Play Store te zoeken naar “Omnik Portal”. 
Voor IOS / android zoek in de app naar 
HalveWereldSolar

Het schilderwerk

Schilderen: de steigers zijn net voor het kerstreces 2017 weggehaald, helemaal klaar is het werk echter nog niet. Op de bovenste galerij van de Citadel moet nog een aantal deuren en panelen geschilderd worden. Tevens moet er nog een balkondeur vervangen worden, die compleet verrot is. De rest van het complex krijgt pas een nieuw verfje in 2020. Wij hadden dit graag al dit jaar gedaan, maar vanwege budgetproblemen bij Ymere wordt het later.
 De Halve Wereld betaalt het schilderwerk, maar Ymere is verantwoordelijk voor het casco. De “onsmakelijke” detailfoto in de vorige nieuwsbrief geeft duidelijk aan dat daar veel werk en dus geld van Ymere in gaat zitten.

Wie heeft het gezien?

Is het u opgevallen dat het Torentje (ASOhof 1t/m19) een andere kleurstelling heeft gekregen? Op de algemene ledenvergadering van 7 april 2017 heeft u de commissie Onderhoud daar toestemming voor gegeven. Het hele plandeel Visser is nu in dezelfde kleur geschilderd. Het naar bruinkool riekende dolfijnbruin is gewijzigd in Bentheimergeel en nachtblauw.

FIETSENSTALLING

Passantenstalling voor fietsen in de citadel

Bericht van de inspectie

We hebben fietsenbergingen en ook privéboxen voor onze fietsen. En dan ook nog de luxe van een passantenstalling waar ons bezoek even veilig de fiets neer kan zetten. Maar dat lijkt steeds minder op een passantenstalling. Het staat soms vol met oude wrakken, die halen we regelmatig weg. Lastiger is dat de ruimte steeds meer volstroomt met zware fietsen, scooters, karren. Soms kan je met je fiets niet meer naar buiten of binnen via de deur van de Nieuwe Amstelstraat. Deze deur zwaait naar binnen open, en dan moet je ruimte hebben om met je fiets langs deze grote deur te gaan. Dat kan niet als er fietsen en scooters vlak bij het looppad staan. Daarom: geen fietsen en scooters meer neerzetten naast de zwaaideur en een breed looppad open laten. Eigenlijk moet de hele ruimte naast de deur vrij blijven. En let wel: het is bedoeld als een fietsenstalling. Als het nodig is, moeten we maatregelen gaan nemen!

TOEWIJZING

Vanessa Jorissen heeft de Commissie Toewijzing helaas verlaten. We willen haar hartelijke bedanken voor alles wat zij voor De Halve Wereld heeft betekend.
Vervolgens zijn we naarstig op zoek gegaan naar nieuwe leden. Gelukkig waren Eva Standaert en Eefje Bosch bereid om deze taak op zich te nemen.
Bewoners kunnen bij ons terecht als zij informatie willen over huisbewaring of als zij hun partner als medehuurder willen laten bijschrijven op het huurcontract.

VRAAG EN AANBOD

Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek?  Even aan berichtje aan reactie@dehalvewereld.nl en het  komt in de volgende  Nieuwsbrief!
Gezocht jonge man
 
Ter versterking van onze redactie zijn wij op zoek naar een jongeman, die van lekker eten houdt en het leuk vindt om te schrijven, fotograferen, illustreren en met ons mee uiteten te gaan na het verschijnen van de vierde nieuwsbrief.  
Heb je interesse? Mail naar redactie@dehalvewereld.nl

De Halve Wereld krant

Heb je nog oude exemplaren van De Halve Krant en wil je ze wel kwijt?
In het archief missen nog een paar nummers. Dus drop ze in de brievenbus NAS14 en wie weet kan Kees het archief er compleet mee maken.
Pallets 

In de aanbieding: vier houten pallets.
Afmetingen: lengte: 99 cm breedte: 75,5 cm hoogte: 13 cm. 
Geïnteresseerd mail dan naar roosmariehuberts97@gmail.com


 
Op de vorige Nieuwsbrief hebben we leuke reacties ontvangen. We zijn erg blij met de tips! Hebben jullie op- of aanmerkingen of willen jullie zelf meewerken aan de zomernieuwsbrief laat het ons dan gerust weten via redactie@dehalvewereld.nl 
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Klik hier als je meer wilt weten over het bestuur en de werkgroepen