Lentekriebels?

derde jaargang, maart 2020

Van kriebels naar corona

 
Lentekriebels, dat voelde de redactie vorige maand. Het werd tijd voor een voorjaarsnieuwsbrief! Dankzij de bijdragen van Cliff, Martina, Helen, Suzan, Hanneke, Menno en Jos hebben we die ook kunnen maken. Deze keer niet gezellig rond de keukentafel, maar via de mail. En de borrel die we met elkaar ergens zouden drinken, stellen we maar even uit. Op dit moment is ook niet bekend wanneer we elkaar weer in De WAR kunnen treffen. Maar een ding is zeker: dit jaar bestaat De Halve Wereld 35 jaar. En dat wordt een feest!

Paul, Cuneke en Leonie

 
Belangrijk: de facebookpagina van De Halve Wereld heeft er een speciale groepspagina bij.

Het zijn rare tijden en tijden waarin we elkaar moeten steunen en helpen. Een aantal bewoners heeft daarom een Facebookgroep aangemaakt speciaal voor Halve Wereld-bewoners. Hier kun je een oproep plaatsen wanneer je hulp nodig hebt of aangeven dat je hulp aanbiedt. Bijvoorbeeld wanneer je vastzit in huis en boodschappen nodig hebt.

Je kunt nu de pagina van De Halve Wereld op facebook liken en lid worden van de groep.

Eva Standaert woont in de Halve Wereld en is arts. Mocht een van jullie twijfelen of je de huisarts moet bellen of acuut hulp nodig hebben van een arts, dan mogen jullie haar bellen of mailen. Bij spoed bel je altijd eerst de huisartsenpost of 112. Dus alleen voor overleg bij twijfel, of voor eerste hulp.

tel: 0618011984

email: emstandaert@gmail.com

Hulde aan Eva


Lustrum

Dit jaar bestaat De Halve Wereld 35 jaar en dat vieren we op 19 september!

Het programma begint steeds meer vorm te krijgen. Voor de kinderen van De Halve Wereld is er een speurtocht met een echte schat en een springkussen. Ook de pizza-ovens komen weer richting het A.S. Onderwijzerhof, waar we het lustrum met mooi weer zullen vieren. Bij slecht weer gaan we naar de Citadel. Hoe dan ook het wordt een swingend feest met live muziek, eten en geproost.
Meld je aan als bouwer, barvrouw/man, chef, techneut :) of met iets wat jij graag zou willen doen om het gezamenlijk tot een echte party te maken. Je kan langs komen 22 maart om 11 uur in de ochtend bij de War of mailen naar lustrum@dehalvewereld.nl.

 

Kunst in de buurt

Martina Otto - beeldend kunstenaar - huurt sinds 13 jaar een woning van DHW en is er erg blij mee.

Zij vertelt het volgende over haar werk: “Wanneer ik een ander persoon probeer uit te leggen aan welke kleur rood ik denk, weet ik niet welke kleur rood de ander uiteindelijk voor ogen heeft. Hoe goed begrijpen we elkaar dan? En welke stappen ondernemen we om de bedoelingen van een ander aan te voelen? Een dialoog tussen personen zou je als een gemeenschappelijk bouwwerk kunnen beschouwen. Architectuur zie ik als sociale sculptuur: het is een vormgeving van de structuren van het samenleven.
Ik maak mijn installaties en objecten van karton, het materiaal waarmee ook architectonische maquettes gebouwd worden. Daarbij werk ik met verschillende soorten karton. Het buigbare karton biedt bij uitstek de mogelijkheid om processen van omvorming in het contact met de ander weer te geven. Bij het bouwen van grote en stabiele constructies probeer ik juist het tegendeel te bereiken: het provisorische en breekbare karakter van karton wil ik een bepaalde duurzaamheid afdwingen. De tegenstelling tussen het opbouwen of bewaren en het afbreken of vergaan is de kern van mijn onderzoek.

In 2017 had ik de gelegenheid een boek te maken over mijn werk. Voor wie er interesse in heeft: het is bij mij te koop voor € 20. In 2020 doe ik mee aan de wereldexpositie voor penningen in Tokyo. 

Voor meer over het werk van Martina: www.martina-otto.com

De binnenplaats van De Citadel


Lentekriebels? Helaas is er in februari - maart op de binnenplaats nog niet veel te beleven ... Wel een leuk bloeiend prunusboompje en een roze margriet, die eigenlijk de hele winter doorgebloeid heeft. De bollen die ik in het najaar heb geplant met de hulp van mijn tweejarige kleinzoon zijn waarschijnlijk op hun kop in de aarde terechtgekomen, want er is nog niet veel de grond boven gekomen. Optimisten zeggen dat ze heus nog wel komen, het duurt gewoon wat langer ...

In maart gaan we weer aan de slag om op te ruimen, snoeien, verpotten etc. Hopelijk hebben we dan ook weer een goed werkende tuinslang.
De binnentuin van De Slinger

Ook benieuwd hoe de tuin de winter is doorgekomen?
Is de tuin wel veilig tijdens een flinke storm?

 
Kom zondagmiddag 22 maart kijken en meehelpen de tuin klaar te maken voor de lente. Er is alweer een hoop te doen. De composthoop moet omgezet worden, een zware taak voor sterke figuren. Tegelijkertijd is het snoeitijd voor bomen, struiken en meerjarige planten. Andere struiken, zoals de rozen, die gedurende de hele, zachte winter hebben gebloeid, moeten worden opgebonden. Kortom: kom! We gaan op gepaste afstand van elkaar aan de slag ; ).
Acties voor schone lucht in de stad

De Gemeenteraad heeft op 23 januari van dit jaar de Agenda Amsterdam Autoluw aangenomen. De straten in de buurten worden volgens dit plan autoluwer en de fiets krijgt daar voorrang. “Een programma om meer ruimte in de stad te creëren voor rust, ontspanning, groen, spelende kinderen en schone lucht.” Dat klinkt mooi. Maar ...
 
Voor het Hoofdnet Auto betekent Amsterdam Autoluw juist méér verkeer. In de Kattenburgerstraat rijden nu 17.000 auto’s per etmaal, na Amsterdam Autoluw worden dat er 23.000. In de Valkenburgerstraat / Weesperstraat zijn het er 27.000. Gemiddeld per dag. Het hele jaar door.
 
Nogal logisch dat de Kattenburgers actievoeren. Maar op meer plekken in de stad zijn bewonersgroepen ontstaan, vooral langs de Centrumring (de Nassaukade-Stadhouderskade-Marnixkade), op de Grachtengordel, waar veel sluipverkeer is en langs de Wibautas, (Wibautstraat-Weesperstraat-Valkenburgerstraat). Juist hier worden de gezondheidsnormen voor CO2, fijnstof en roet overschreden.
 
Door Amsterdam Autoluw gaat er nog meer verkeer komen, want de Wibautas blijft “Hoofdnet Auto Corridor Plus” met bijhorend twee-baansprofiel en groene golf. Terwijl voor de hele stad een maximum snelheid gaat gelden van 30 km/u, blijft er voor de Wibautas een uitzondering gemaakt en blijft het hier 50 km/u.
Wij gaan dus door met de strijd. Meer dan veertig bewonersorganisaties hebben zich verenigd.

Meer weten? Zie
www.autoluw.nu, www.bewonersraad1011.amsterdam en www.oudestadt.nl.

Foto hieronder: Extinction Rebellion voert actie voor gezonde lucht op 3 februari op het plein voor het stadhuis.

Ruimte voor een bijenvolk?

In het kader van de verduurzaming zijn we aan het onderzoeken of we in De Halve Wereld een bijenvolkje kunnen huisvesten. We hebben inmiddels contact met de imker die ook op een dak van OBS De Witte Olifant een volkje houdt en zij kan ons waarschijnlijk weer in contact brengen met een andere imker die meer tijd heeft. Het mooiste zou zijn als iemand van De Halve Wereld ambities heeft om leerling-imker te worden. Daarom hierbij een oproep aan jullie allen!
Tegelijkertijd biedt Stadsdeel Centrum ons de kans om vóór 30 maart project-plannen in te dienen. Als er vervolgens minimaal 50 likes zijn, mag het plan meedingen naar een subsidie van het stadsdeel. Zodra ons bijenplan online staat, zullen we jullie vragen het plan te liken.
Tenslotte drukken we iedereen met plantjes op balkon, dakterras of in de tuin op het hart, om vooral inheemse bloemendragende planten te houden. Daar houden onze bijen en andere insecten het meeste van en dan komen er hopelijk op termijn ook weer wat meer Hollandse vogels terug in De Halve Wereld.

De werkgroep verduurzaming
Inheemse bloemdragende planten, van links naar rechts: Echte Valeriaan, Gewone Smeerwortel, Koninginnekruid - illustratie door Lotte Dijkstra bij artikel "Zo lok je vlinders en insecten je tuin in" NRC 28-02-2019.

Het buurtrestaurant in De WAR


Na het fantastische kerstdiner van Cliff, Nanette en Marjolijn, trakteerden Suzan en Suat in januari dertig bewoners op heerlijke Turkse gerechten. Speciaal voor deze nieuwsbrief hier een van hun specialiteiten.

Rode linzen-köfte voor 4 personen.

 

Wat heb je nodig?

 • 220 gram rode linzen
 • 150 gram köftelik bulgur (zeer fijne bulgur)
 • 1 witte ui, gesnipperd 
 • 1 eetlepel pittige paprikapuree (aci bibersalcasi)
 • 3 eetlepels tomatenpuree
 • 2 flinke scheut olijfolie 
 • 2 eetlepels gedroogde munt
 • flinke schep zout
 • rode gedroogde pepervlokken
 • zwarte peper
 • grote bos peterselie
 • lente-ui (alleen het groene gedeelte, witte gedeelte bewaren) 
 • granaatappelsiroop

Wat doe je ermee?

Breng de rode linzen aan de kook. Zorg dat de linzen onder 3 cm water staan. Wanneer ze gaar zijn is al het vocht opgenomen en stort je de bulgur erbij. Roer het door elkaar en laat 15 min. met het deksel erop garen. Bak ondertussen de ui zonder olie in een koekenpan met dikke bodem. Blijf roeren en voeg wanneer de ui gaar is en zijn vocht heeft losgelaten de purees, olie, munt, zout en pepers toe. Bak het 10 min. op laag vuur 10. Voeg voor de laatste 2 min. de lente-ui en peterselie toe.

Check of de bulgur gaar is, zo niet, voeg een beetje kokend water toe en laat nog 10 min. met het deksel erop staan. Stort het smeersel in de pan met de linzen en bulgur en voeg de granaatappel siroop toe. Mengen maar! Klaar.

Neem met de hand kleine hoeveelheden en begin de köftes vorm te geven. Serveer met de witte gedeeltes van de lente-ui op blaadjes sla.
Beste bewoners,
 
Het zijn gekke tijden is tegenwoordig al bijna een cliché, maar toch, het zijn gekke tijden. Voor de komende tijd hadden we plannen voor een Algemene Ledenvergadering, maar deze kan vanzelfsprekend voorlopig niet doorgaan. Omdat we jullie wel geïnformeerd willen houden zullen we binnenkort het jaarverslag en de begroting voor 2020 rondsturen.
 
Voor nu denk ik dat het vooral belangrijk is dat we naar elkaar om blijven zien. Verschillende bewoners hebben aangeboden dat zij beschikbaar staan om mensen medisch advies te geven, boodschappen te doen of te koken wanneer dat nodig is. Wanneer u hulp kunt gebruiken of juist wil bieden, mail ons dan of zoek contact via de Facebookgroep.
 
Let op uw gezondheid en elkaar,
 
Het bestuur
20/20 Vision!
 
Dit jaar nodigt uit tot een scherpe blik op de toekomst. We zijn goed begonnen. De verjonging van het bestuur heeft flink doorgezet; in de afgelopen weken zijn er met Menno, Alice en Iris liefst drie nieuwe jonge bestuursleden aangetreden. Leonie was al teruggekeerd. Daarmee zijn de gemiddelde leeftijd én het testosteronniveau aanzienlijk gedaald. Een hoopvolle ontwikkeling. Hier gaat het om, zo kunnen we het stokje doorgeven en kan De Halve Wereld blijven bestaan. Gelukkig zijn er nog altijd nieuwe mensen welkom dus wil je ook in het bestuur, mail of bel een van ons of kom langs bij de eerstvolgende vergadering! 

Ook heeft Willem Jansen het goede voorbeeld gegeven door ruimte te bieden aan de nieuwe garde en terug te treden als bestuurslid, na decennia trouwe dienst. We zullen zijn referenties naar communistisch Rusland missen.
 
Belangrijke vraag: hoe kunnen we het antennegeldfonds-geld goed besteden aan een duurzame Halve Wereld? Wie wil daarbij helpen? Als duurzaamheid belangrijk voor je is, of als je wilt bijdragen aan het behoud van ons fijne buurtje, mail het bestuur. Want geld hebben we in overvloed, maar we komen handen en ideeën tekort.

Wist je dat?

Eind februari stond er een enorme kraan op de stoep bij Macbike. Ze hebben vast de 4G-masten op het dak van de citadel vervangen door 5G-masten, vertelde de man in het bakje. ‘t Is maar een weetje.

Citadel Dak De Halve Wereld

Vorig jaar flink meer groene stroom opgewekt - ook De Halve Wereld draagt haar steentje bij


Vorig jaar is in Nederland 18 procent meer groene stroom opgewekt dan in 2018. Dat meldt het CBS. Een jaar eerder was de groei 11 procent. Vooral de elektriciteitsproductie met zonnepanelen nam toe, met 40 procent. Er werden veel nieuwe grote installaties neergezet op daken en op de grond, zegt het CBS.

Windmolens leveren nog steeds het grootste aandeel in groene elektriciteit, 49 procent. Dat is minder dan in 2018, toen het nog 54 procent was. Het windmolenpark groeide nauwelijks. Op zee kwamen er helemaal geen windmolens bij.

Groene elektriciteit was goed voor 18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland. In 2018 was dat 15 procent.


Prijsvraag
 
Wat is de naam van deze boom? Stuur je oplossing naar redactie@dehalvewereld.nl
Onder de goede inzendingen verloten wij een bos bloemen!
Voor reacties en opmerkingen over de geplaatste artikelen, voor suggesties, roddels, ditjes en datjes of foto’s: mail ons! redactie@dehalvewereld.nl

Deze nieuwsbrief is gemaakt door Roos, Cuneke, Leonie en Paul en gaat naar alle bewoners van De Halve Wereld van wie het emailadres bij het secretariaat bekend is. 
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
 
Facebook
Website
Email