Vijfde jaargang, november 2022

Als de blaadjes vallen…..

Het is herfst, de dagen worden korter en de nieuwsbrief ook. De herfst heeft wel zonnige dagen en in deze nieuwsbrief dan ook goed nieuws voor onze bewoners in de herfst van hun leven.
En ondertussen ligt er een prachtige Halve Wereldlente te wachten tot zij binnenkort kan losbarsten. Ook daarover in deze nieuwsbrief.
De redactie wenst jullie allen veel leesplezier

Lief & Leedstraat
door Frans 

De Halve Wereld is een Lief & Leedstraat rijker! 

Wat betekent dat? Dit is een initiatief van stichting Dock en betekent dat per straat per jaar een Lief&Leedpotje beschikbaar is om kleine attenties te geven aan bijvoorbeeld nieuwe bewoners of een buur die al een tijd ziek is of een opsteker verdient. 

We beginnen met het budget van één straat (DHW bestaat uiteraard uit vier straten.) 

Het potje wordt beheerd door Netty van Straten en Marcello Reichmann.

Ken je buren die hiervoor in aanmerking komen: geef naam en adres door via een briefje in de brievenbus van Marcello, Nieuwe Amstelstraat nr. 36.

 

 

Een nieuwe WAR-commissie

door Iris

Afgelopen maanden is er een hoop gebeurd binnen de warcommissie, de oude garde neemt na jaren trouwe dienst afscheid. Het gaat om Frans, Vincent, Kees, Hanneke en Dirk die binnen de commissie jaren lang de kar hebben getrokken. Ontelbaar veel gezellige, lekkere en swingende activiteiten hebben zij georganiseerd, en daarnaast natuurlijk ook de verhuur en praktische kant van de WAR geregeld. Dank jullie wel!! 

Dus hoe nu verder?! Gelukkig kwam er na een oproepje afgelopen september een grote groep bewoners met ideeën samen om plannen te maken voor nieuwe WAR activiteiten. De eerste activiteiten die uit deze brainstormsessie voortvloeiden hebben al plaats gevonden en waren een groot succes!

Zo heeft Eva met een groep buurt kinderen lampionnen gemaakt voor Sint Maarten:

                      

                      

En was er een gezellige herfstwijnenproeverij onder leiding van Dominique, naast leerzaam en interessant ook erg lekker! Zelfs de jongste Halve wereld bewoner heeft genoten. 

                 

           

Komende tijd in de War:

 • De (verschoven) peuterdisco
 • Sinterklaas komt de War voor het eerst in jaren weer bezoeken!
 • Een kerstdiner (met afsluitende kerstkaraoke) en Oud&Nieuwfeest 
 • Val- en preventietraining
 • Spelletjesmiddagen en een whiskyproeverij in de lange donkere wintermaanden
 • Paasbrunch en eieren zoeken wanneer de dagen weer langer zijn
 • Sushi & Miyazaki filmavond, wie weet wel in de buitenlucht!
Zie de prikborden voor de aankondigingen, wij hopen dat we na die saaie coronajaren elkaar weer op verschillende gelegenheden zullen ontmoeten in onze WAR.

Heb je ideeën of vragen over de WAR mail dan naar: war@dehalvewereld.nl
Even ‘n belletje ’s morgens
door Frans 

In De Halve Wereld leven nogal wat mensen alleen. Zo ontstond het idee om een telefooncirkel te beginnen. Zo’n belcirkel bestaat uit een groep van 6 tot 8 mensen die elkaar dagelijks kort belt. Dat contact kan een gevoel van veiligheid en een beetje houvast geven, zeker als je moeilijk de deur uitkomt. 

Hoe werkt het? Een vrijwilliger is het begin- en eindpunt van de cirkel. Hij of zij belt de eerste deelnemer. Die belt de tweede en die op zijn beurt weer de derde en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger en zo is de cirkel rond. Dus wanneer iemand meedoet aan een telefooncirkel wordt hij niet alleen gebeld, maar belt zélf ook de volgende deelnemer van de belgroep. 

Neemt iemand niet op? Of zijn er bijzonderheden? Dan geeft de deelnemer die dat merkt dit door aan de vrijwilliger. De vrijwilliger licht dan een van de sleutelcontacten (kinderen, kennissen of buren) in om na te gaan wat er aan de hand is.

Hoe is het? Ook al duren de gesprekjes vaak niet lang, een paar minuten, het is prettig om een stem aan de andere kant van de lijn te horen. Een simpel ‘Hoe gaat het met je vandaag?’ kan al een prettig begin van de dag betekenen. Ook kunnen de gesprekjes soms bepaalde behoeftes aan het licht brengen. 

Interesse in de telefooncirkel? Heb je interesse als deelnemer of als vrijwilliger, die de telefooncirkel begeleidt*, neem dan contact op via email met: info@dehalvewereld.nl of doe een briefje in de bus van De Halve Wereld, t.a.v. de Telefooncirkel, Nieuwe Amstelstraat 14. 

*Van de vrijwilliger wordt gevraagd 1x per maand een week lang de telefooncirkel te starten en af te sluiten.
 

               

Valpreventie in De WAR 
door Heidi

Wat is het
Naarmate we ouder worden bewegen en sporten we vaak steeds minder, waardoor balans en kracht afnemen en het risico om te vallen toeneemt.
 
Waarom mee doen
Om weer soepel te worden en een betere conditie te krijgen en dus ook om een betere balans te krijgen en zo blessures en/of valpartijen te voorkomen.
 
Voor wie
Voor alle 50 plussers die wat meer willen bewegen en een betere conditie en balans willen krijgen.
 
Waar en Wanneer
In 2023 in de WAR op zondagochtenden.
 
Wanneer niet meedoen met deze groep
Als je niet op de grond kunt zitten of liggen en niet zonder hulp overeind kunt komen.
Medicatie gebruikt waardoor sporten lastiger is, je geen trappen kunt klimmen of slecht ter been bent of aan rolstoel, rollator of stok gebonden bent.
Mocht je tot die groep behoren, maar je wilt wel graag (weer) bewegen, laat het me a.u.b. weten. Dan kan ik een aparte groep samenstellen, want het zou zonde zijn om niet (meer) te bewegen/sporten.
 
Ik ben Heidi ten Holt en ben net als jullie een Halve Wereld bewoner, ik woon in het ASO hofje ;-) Mailen kan uiteraard ook: heidihth@yahoo.co.uk


Ik ben van plan om snel in het nieuwe jaar met een groepje medebewoners te starten met de valpreventie in de WAR. Een goed begin van het nieuwe jaar. Dus houd de prikborden maar in de gaten en kom langs met eventuele vragen of voor een praatje en maak kennis met mij.

Kom terug in je kracht & balans


Voor wie? 

 • Doe mee als je weer wat soepeler wilt worden
 • Aan je conditie wilt werken 
 • Zin hebt om lekker te bewegen 
 • Als je geen goede balans/evenwicht hebt 
 • regelmatig struikelt
 • angstig bent om (weer) te vallen 
 • vaak wat stram en stijf bent


Voordelen om mee te doen:

 • geen duur sportschoolabonnement waar je aan vast zit
 • kleine groep & lekker dichtbij in de WAR
 • veel persoonlijke aandacht
 • gezellig samen met andere Halve Wereldbewoners
 • jezelf zijn en wat fijner in je lijf en humeur zitten
 • wat mobieler en fitter worden
 • meer energie, kracht, conditie, souplesse opbouwen

Voor wie mij (nog) niet kent, ik ben Heidi, Massage therapeut, fitness & personal trainer, Leefstijl coach & levensgenieter

Bestuursberichten       
door Jos

Het bestuur hoopt dit jaar nog de onderhandelingen met Ymere over een nieuwe set aan afspraken succesvol af te ronden en het ziet er goed uit! Wat er minder goed uitziet is de bezetting van het bestuur, een deel is moe, een deel is verhuisd of gaat verhuizen, een deel is moeder geworden. De afgelopen jaren hebben we bergen werk verzet voor de onderhandelingen waardoor er minder tijd was voor de vereniging zelf en de verversing van ons bestuur. We zijn dus hard op zoek naar mensen die hun steentje bij willen dragen en ons willen bijstaan in het bestuur. Eens in de zes weken een e-mail of een brief opstellen, meepraten over hoe we de vereniging levendig houden, dat soort dingen! Kleine moeite en je krijgt er veel voor terug!

Schade in de tuin
door Nanette

Op dit moment krijgen de panden aan het AS Onderwijzerhof en de Nieuwe Amstelstraat een schilderbeurt. Gelukkig is er is goed overleg mogelijk met de steigerbouwers, desondanks zal de tuin te lijden hebben. Als alles (ook het onderhoud bij het JD Meijerplein) in het voorjaar achter de rug is, zullen we er met vereende kracht voor zorgen dat het groen weer een nieuwe kans krijgt.

Op zaterdag (dus bij uitzondering niet op een zondag) 26 november  wordt er weer in de tuin gewerkt, o.a. snoeiwerk en bollen planten en blaadjes vegen.

Bijgaande foto's tonen de schade door "minder zachtzinnige" steigerbouwers (bij eerder werk aan de Waterleidingpanden)

          

Het boekenkastje (continuing story) 
door Petra
 

Waren we een paar maanden geleden zo tevreden met het nieuwe, maagdelijk witte boekenkastje, compleet met deurtjes en raampjes van helder kraswerend glas. Ondertussen, eind oktober, vind ik de aanblik ervan zo zieltogend dat ik denk: weg ermee.

Maar er zijn mensen die er anders over denken. 

Onlangs was ik in mijn tuin toen ik twee mensen bij het kastje zag staan. De grootste, moeder zo bleek, graaide en snaaide lukraak wat boeken bij elkaar en stopte die in een plastic tas. Daarna frommelde ze omzichtig en gejaagd iets ondefinieerbaars in het kastje en klapte het deurtje, dat er nog in zat, met een klap dicht. 

‘Mama, mama, wat doe je?’ Een kinderstem met een verontruste klank. ‘Mama, dat moet je niet doen’, ging de bezorgde kinderstem verder. ‘Dat mag niet. Daar zijn die kastjes niet voor.’ 

Moeder had een heel andere insteek. ‘Jawel hoor. Als ik maar iets terug doe kan ik iets pakken. Ik krijg er zo’n goed gevoel van als ik dit achterlaat. Ik wil ervan af, wat moet ik thuis met die rommel?’ 

Moeder pakte meisje bij de hand en sjouwde, haar plastic tas vol boeken, de straat uit richting Blauwbrug.

Benieuwd naar wat moeder ‘teruggedaan’ had ging ik meteen de voordeur uit om te zien wat er in het kastje zat. 

Twee stapels overwegend vergeelde boeken daterend van ver in de vorige eeuw, Connie Palmen en een boek over bier. En achter die boeken een gore prop stof. Onbestemde naturelkleurige katoenen tasjes die de alternatieve, bewuste burger vroeger nogal eens meezeulde. Vies dat ze waren en stinken dat ze deden! Als het kastje zelf nog enige kracht had gehad had ze die meteen uitgekotst. Nu kon ik het vuile werk opknappen. 

Rommel trekt rommel aan. De gore prop is weg en het kastje zakt door, verder en verder. De inhoud is ook niet echt meer wat het geweest is. Dozen met puzzels en overtollig speelgoed, oude afleveringen van Openbaar kunstbezit, een handboek voor de Modelfotograaf en onlangs een heusche Bijbel. De dag erna zag ik een roodharige Barbie, benen wijd met stilettohakken, achter de Bijbel opduiken. Ze was vast van de stapel gevallen. Mja… leven is en blijft theater. 
 
      

VRAAG EN AANBOD


Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek? Stuur een berichtje aan
redactie@dehalvewereld.nl en het komt in de volgende Nieuwsbrief!
 
Aanbieding:

Goedkope iPads!


100% werkend nog prima om te browsen / spelletje te spelen
2 x een iPad 2 voor €15, - per stuk incl. laadkabeltje.


Interesse? Even een berichtje naar redactie@dehavewereld.nl

Nieuw leven

Het bestuur is dringend op zoek naar nieuwe leden. Laat ze niet in de steek en meld je aan. Info@dehalvewereld.nl
 
Meld je aan als nieuw Bestuurslid!
Boekenkastje

Wie heeft nog een leuk wind- en watervast kastje over, dat het huidige boekenkastje in de Nieuwe Amstelstraat kan vervangen? Even een berichtje aan redactie@dehalvewereld.nl en we halen het kastje op en brengen je een mooie fles als dank! 

Binnengekomen berichtje van Eva

Ik reageer nooit en eerlijk gezegd blijft de nieuwsbrief zelf ook meestal op ongelezen staan. (Hij is wat lang, misschien speelt dat mee.) Maar als ik er eens een open, vind ik het altijd heel leuk! Ik voel me meteen meer verbonden met de buren. Ik neem me dus voor om hem gewoon steeds te gaan lezen voortaan. Zodat ik buren waar iets mee gebeurd is, niet maandenlang onwetend groet of voorbij loop. Dus graag zo doorgaan! 

Laatste nieuwsbrief?

Vind je het belangrijk dat deze nieuwsbrief blijft verschijnen en wil je daar wel een paar keer per jaar energie in stoppen? Word dan de nieuwe hoofdredacteur!! Want anders is dit de laatste nieuwsbrief. 

Wil je meer weten? Schiet even iemand van de huidige redactie aan of stuur een berichtje naar redactie@dehavewereld.nl

Aan deze nieuwsbrief werkten mee: 

Cuneke, Frans, Heidi, Iris (vormgeving), Jos, Nanette, Paul en Petra.

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd aan alle bewoners van wie het emailadres bij de redactie bekend is. Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? 

Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Facebook
Website
Email